Witaj Nieznajomy. Zapraszam do rejestracji na Forum Bractwa Srebrnych Mieczy.

Zaloguj się | Zarejestruj się

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Obecny czas: Pią Wrz 10, 2010 6:25 pm

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Sny i jawa.
PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 9:18 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Cze 28, 2009 10:26 pm
Wyniki: 10
Pochwały: 1
Kasa: 2,346.80

Bank: 15.41

Level: 7
HP: 1 / 130
1 / 130
MP: 62 / 62
62 / 62
EXP: 76 / 81
76 / 81

0

Zdarzyło się Wam kiedykolwiek śnić na jawie? Lunatykować? Śnić o strasznych rzeczach, lub takich które sprawiały Wam przyjemność?
Jaki stosunek macie do senników, czy samej wiary w ukryte znaczenia snu? Czy prawdą jest stwierdzenie że dusza ludzka podczas snu opuszcza ciało i przenosi się w przestrzeń umożliwiającą "oglądanie" wydarzeń minionych i tych które Nas spotkaja?
Zapraszam do dyskusji.

"If God has forsaken me,
Then I shall forsake God, too."

Offline Profil  

Temat postu: Re: Sny i jawa.
PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 9:41 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Cze 24, 2009 3:03 pm
Wyniki: 1
Kasa: 1,033.00

Bank: 21,248.77

Medale: 1
Medal I Stopnia (1)

Level: 10
HP: 4 / 230
4 / 230
MP: 110 / 110
110 / 110
EXP: 124 / 142
124 / 142

0

Ja w jakiekolwiek głębsze znaczenia snu typu prezentacja przyszłości nie wierzę. A jeśli by rzeczywiście tak było, to moja przyszłość jest nieźle popieprzona :)

Często śnią mi się różne dziwne rzeczy, chaotyczne, zupełnie nieprzewidywalne i niemożliwe zmiany otoczenia, rzeczy straszne, czasem też przyjemne. Sporej ilości snów nie pamiętam, niektóre pamiętam tylko poprzez odczucia które we mnie wywołały. Nie sądzę by miały jakieś specjalne znaczenie, uważam że to tylko wytwory mojego umysłu pochodzące ze strzępków wspomnień, myśli, pragnień i odczuwanych emocji. Możliwe że jest to odpowiednik windowsowego "procesu bezczynności" albo i "defragmentacji", podczas której mózg segreguje wspomnienia, porządkuje wrażenia i doznania, które w pewnym stopniu przebijają się do świadomości.

<Takeshi Kovacs>

Offline Profil  

PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 10:12 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Sie 24, 2009 11:14 pm
Kasa: 1,318.90

Level: 2
HP: 0 / 30
0 / 30
MP: 14 / 14
14 / 14
EXP: 15 / 18
15 / 18

0

Senniki to bzdura wyssana z palca osób, które chcą na tym zarobić, jeśli porówna się Sennik chaldejski, Sennik współczesny, Sennik babuni, Sennik babiloński i jeszcze kilka innych, to okaże się, że we wszystkich jest to samo, z takimi samymi wyjaśnieniami, tylko w niektórych sennikach haseł jest więcej a w niektórych mniej. Ktoś sobie siedział i wyssał to z palca, opierając się na albo dowolnych skojarzeniach z hasłem albo na Bóg wie czym, byle w sposób w miarę logiczny pasowało. Najciekawsze jest to, że nawet z taką świadomością czasami sięgam do sennika, bo akurat stoi u mnie na półce, ale to chyba z pustej ciekawości a nie z prawdziwej potrzeby robię.
Podobnie działają horoskopy w czasopismach, tyle że to już większy biznes. A w te bzdurki wierzy wiele osób i nawet niektórzy twierdzą, że im się te pismacze horoskopiki sprawdzają.

Offline Profil  

PostWysłany: Pon Paź 12, 2009 10:19 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Śro Cze 24, 2009 3:03 pm
Kasa: 1,033.00

Bank: 21,248.77

Medale: 1
Medal I Stopnia (1)

Level: 10
HP: 4 / 230
4 / 230
MP: 110 / 110
110 / 110
EXP: 124 / 142
124 / 142

0

Senniki to o tyle fajna zabawa, że można się pośmiać z otrzymywanych znaczeń snu. A co do sprawdzalności czy to senników czy horoskopów- są one zwykle na tyle ogólne, że wierząca w nie osoba nie dość że podświadomie będzie dążyć do spełnienia tak uzyskanej "przepowiedni" to jeszcze będzie naciągać interpretację rzeczywistości tak by pasowała do wróżby.

<Takeshi Kovacs>

Offline Profil  

PostWysłany: Wto Paź 13, 2009 9:38 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Cze 28, 2009 10:26 pm
Kasa: 2,346.80

Bank: 15.41

Level: 7
HP: 1 / 130
1 / 130
MP: 62 / 62
62 / 62
EXP: 76 / 81
76 / 81

0

Horoskopy, senniki wróżby to samonakręcajacy się biznes, ale popyt na niego jest, ludzie są na tyle durni że chętnie poznają to co im przyniesie jutro. Ja do senników jak i do tematów pochodnych podchodze jak Bisz- z uśmiechem, fajnie jest czasem poczytac że "jedzenie brokół" oznacza pomyślne zamążpójście ;D

"If God has forsaken me,
Then I shall forsake God, too."

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 3:41 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Gru 25, 2009 12:42 am
Kasa: 695.65

Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 8 / 10
8 / 10

0

Ja pamiętam kiedy sprawdziłam w senniku sen, już nawet nie pamiętam co to było. Chyba pożar domu ;P A sennik mi przepowiedział że będzie jakaś tragedia wśród bliskich. Było to..hm..4 lata temu? Do tej pory nic się nie stało.
Dowiedziałam się też że mam skrzywienie erotyczne gdyż przyśnił mi sie biały koń raz, hehe :D

Tak czy siak, powiem szczerze że wierzę w magię. W siły pozaziemskie i w to że być może da się tak na prawde jakoś przewidzieć co może nastąpić w naszym życiu zanim nawet pomyślimy że coś takiego mogło być.

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 7:39 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Gru 25, 2009 12:37 am
Miejscowość: Gdańsk
Kasa: 1,640.45

Level: 3
HP: 0 / 44
0 / 44
MP: 21 / 21
21 / 21
EXP: 24 / 27
24 / 27

0

Oho, coś dla mnie.
Moje sny zawsze były strasznie złożone i bardzo dziwne. Gdybym miała wszystko sprawdzać w sennikach wyszło by coś w tym stylu "Umrze Ci ktoś bliski, ale nie martw się zmartwychwstanie ! a do tego przeżyjesz pięcet najrózniejszych wypadków a Twoja najlepsza przyjaciółka zrobi Cię w balona z Twoim własnym mężem, ale to nic ! To na prawdę nic ! Będziesz miała full kasy ! Twoja babcia pogryzie kota, a kot zamieni się w psa." Ogólnie wyszła by z tego piękna telenowela brazylijska z elementami fantasy ;)

Zdarza mi się śnić o rzeczach bardzo przykrych jak i o bardzo miłych (chyba jak każdemu). Rzadko zdarza się abym nie pamiętała co danego dnia mi się śniło. Jedynym punktem wspólnym moich snów są postacie w nich występujące. Zawsze są to ludzie na których ogromnie mi zależy, ludzie bliscy memu sercu.

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 8:35 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pią Gru 25, 2009 1:50 pm
Miejscowość: Poddębice
Kasa: 276.35

Wiek postaci: 0
Level: 1
HP: 0 / 18
0 / 18
MP: 8 / 8
8 / 8
EXP: 2 / 10
2 / 10

0

Co do snów... Niektórzy uważają, że świadomość osoby śpiącej przemieszcza się do innego wymiaru, tzw. wymiaru astralnego. Zjawisko to nazywa się OOBE i zostało dokładnie opisane przez Roberta Monroe'a w książce 'Podróże poza ciałem'. Całkiem ciekawa lektura, jednak nie dla kogoś nieuznającego parapsychologii. Jest również możliwe świadome osiągnięcie tego stanu, co daje ponoć niesamowite możliwości. Z opisów wynika, że podróżuje się jako 'kulka świadomości'. Kąt widzenia wynosi 360 stopni, a ruch następuje za pomocą samej siły woli. Cóż, fajny trip, niestety nie udało mi się go osiągnąć. Zawsze brakowało mi odwagi, żeby przeciwstawić się tym wszystkim, moim zdaniem negatywnym odczuciom, które towarzyszą wejście w stan OOBE.

Generalnie staram się podchodzić bardzo obiektywnie do takich tematów jak jasnowidzenie czy prorocze sny. Nie neguję tego, gdyż miałem jeden taki sen związany ze śmiercią bardzo bliskiej mi osoby. Nie chciałbym w to wierzyć, ale po rzeczonym doświadczeniu zmieniłem podejście. Głupia sprawa...
Z takich realniejszych rzeczy, polecam LD, czyli sny świadome. Zasada działania jest w tym przypadku bardzo prosta: wystarczy spostrzec, że się śni i kreować sobie rzeczywistość wedle swojej wyobraźni. ;) Naprawdę ciekawe tripy można sobie w taki sposób wykreować. ;)

Offline Profil  

PostWysłany: Pią Gru 25, 2009 8:50 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Pon Gru 21, 2009 5:40 pm
Wyniki: 46
Kasa: 750.40

Bank: 2,995.90
Wyniki: 46

Profesja początkowa: Górnik
Wiek postaci: 58
Rasa postaci: Krasnolud
Level: 5
HP: 0 / 81
0 / 81
MP: 38 / 38
38 / 38
EXP: 41 / 51
41 / 51

0

Wróżenie ze snów na podstawie senników i tym podobnych wdg mnie jest skrajnym zdziecinnieniem. Oczywiście czasem fajnie jest nagiąć przepowiednie pod swoje życie raz na ileś only for fun ale żeby w to wierzyć? Nie za bardzo to widzę=)
Co do samych snów proroczych miałem kilka takich, hm sytuacji które pod to można było podciągnąć. U mnie to mniej więcej zawsze wyglądało bardzo podobnie. Najpierw śnił mi się jakiś sen skrajnie dziwny, obcy ludzie, obce miejsce dziwna sytuacja która jednak może się wydarzyć, a po kilku tygodniach sytuacja ta powtarzała w życiu realnym. Najśmieszniejsze jest to odczucie kiedy słyszysz dialog i potrafisz powiedzieć każde następne wypowiedziane słowo, rzecz dla wielu mało realna, ale sam przeżyłem szczerze polecam;)
Co do kształtowania snów o których wspomina Bery, udało mi się to zrobić kilka razy. Kiedy miałem skrajnie nie realny koszmar (leżę na fioletowej pustyni nie mogę się ruszyć a wprost na mnie jedzie lokomotywa), robiłem metaforyczny face palm i myślałem "to jest sen na bank" i wtedy działo się wszystko co mogłem sobie tylko wyobrazić(począwszy od zatrzymania pociągu wstania i otrzepania się z fioletowego piasku;) ).
O podróżach poza ciałem słyszałem, czytałem, oglądałem różne programy, ale jak dla mnie zbyt mistyczne i przez to mało wiarygodne choć nie wykluczam takich lotów=)

Offline Profil  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość